EFT, RET en TAT, wat zijn dat? – 4 juni 2020

Emoties zijn belangrijk, ze waarschuwen ons als er iets aan de hand is. Emoties, met name de negatieve, zijn vaak ongemakkelijk en we zijn ze liever kwijt dan rijk. Het liefst zijn we altijd gelukkig. Positieve emoties zoals blijheid tonen we vaak gemakkelijker aan de buitenwereld dan de negatieve emoties die horen bij angst, verdriet, of woede.

Je gevoel laat je alleen weten of iets prettig of onprettig is, emoties zijn nodig om je gevoel te kunnen duiden. Daarnaast zijn emoties de belangrijkste drijfveer voor je gedrag: ze brengen ons al dan niet in beweging. Emoties horen bij ons mens-zijn.

Als je emoties onderdrukt stapelen ze zich op en komen uiteindelijk versterkt tot uiting, met alle gevolgen van dien. Problemen ontstaan wanneer de emoties niet worden herkend of wanneer ze worden onderdrukt. Doordat emoties in bepaalde gevallen als ongewenst kunnen worden beschouwd, kunnen we de neiging krijgen om ze te negeren of om ze weg te stoppen. Iemand die tijdens zijn opvoeding leert dat hij niet mag huilen of op een andere manier verdriet mag tonen, kan als het maar lang genoeg wordt ingeprent, een houding ontwikkelen voor de rest van zijn leven waarbij verdriet en tranen ‘not done’ zijn; deze persoon onderdrukt verdriet zodra het de kop opsteekt en leidt zichzelf af of vervangt de emotie door een andere, bijvoorbeeld boosheid.

Met emotiemanagement kan ik je helpen om weer in balans te komen en te blijven. Het is een combinatie van energetisch werk, lichaamsgerichte oefeningen en mentale technieken. Technieken als:

Emotional Freedom Techniques (EFT)

Het is een behandelingstechniek waarin therapie gecombineerd wordt met acupressuur (hierbij worden geen naalden gebruikt). Zachtjes kloppen op een serie acupressuurpunten stimuleert de relaxatierespons van het lichaam. EFT is een korte en makkelijk te onthouden methode om positieve veranderingen in je leven te bewerkstelligen.
Deze technieken hebben een sterke invloed in bepaalde hersengebieden en vermindert in die gebieden de te hoge prikkelactiviteit. Het verwijdert de negatieve lading van belastende herinneringen. EFT kan gebruikt worden bij volwassenen en kinderen. Het is een elegant, dynamisch, pijnloos en effectief proces.

Rapid Eye Techniques (RET)

Niet de gebeurtenis of de situatie maken het leven moeilijk en stressvol, maar onze gedachten erover en hoe we tegen de situatie aankijken.

  • de gebeurtenis, een echte of een bedachte in je hoofd);
  • jouw ideeën en gedachten over die gebeurtenis;
  • je gevoelens en gedrag.

Je voelt het al aankomen, bij punt 2 gaat het mis. Bij stress denken we niet meer helder. RET helpt je om anders naar je problemen te kijken.

Tapas Acupressure Technique (TAT)

TAT werkt, door terwijl je aan een probleem denkt, je vingers op een paar acupunctuurpunten te houden met een derde vinger op het derde oog. De andere hand ligt op het achterhoofd. In deze houding ga je door 7 stappen. Deze stappen leiden je van het probleem naar de oorzaken, naar de plaatsen waar het probleem zich voordoet. Het grote voordeel van TAT is dat je problemen kunt oplossen zonder dat je precies weet waar ze vandaan komen. In een van de 7 stappen die je doorloopt los je alle oorzaken op zonder ze eerst een voor een uit te pluizen.