Rouw bij kinderen – 8 juni 2020

Als een dierbare in je omgeving is overleden, heb je vaak genoeg aan je eigen verdriet. Dat eigen verdriet probeer je voor het gemak te parkeren zodat je er voor de andere volwassenen kunt zijn en kunt doen wat er op dat moment noodzakelijk en wenselijk is.

Om de (jonge) kinderen hoef je je geen zorgen te maken, zij huilen een keer of twee en gaan daarna ‘vrolijk’ verder met hun spelactiviteiten, toch? Het doet ze allemaal niet zoveel en zijn vaak te klein om het te snappen… Nou, maar kinderen hebben wel degelijk gedachten en gevoelens van rouw die net zo sterk kunnen zijn als die van volwassenen. De manier waarop ze dit uiten, verschilt alleen met die van een volwassene.

Een kind vertellen over de dood kun je vergelijken met een kind leren lopen. Als je over de dood praat zal het kind zich hierin gaan ontwikkelen en gaan ze ook die in die taal praten. Let hierbij goed op wat het kind moet, kan en wil weten, waarover later meer.

Hieronder in het kort wat tips:

  • Luister ook naar kinderen, neem de tijd voor ze, hoor ze echt en laat ze uitpraten. Al is het maar even, zelf vind je het immers ook fijn als je gehoord wordt.
  • Als volwassene ben je een voorbeeld voor de kinderen. Hoe jonger kinderen zijn, hoe sensitiever en ontvankelijker ze zijn voor spanning, stress en verdriet in hun omgeving. Zelfs al proberen volwassenen hun eigen verdriet te onderdrukken in het bijzijn van kinderen, dat lukt niet omdat kinderen hiervoor geen woorden of zichtbare tranen nodig hebben. Laat hen zien dat je over het verdriet mag praten, dan zullen zij op latere leeftijd waarschijnlijk hun verdriet niet weg stoppen en er ook over praten.
  • Maak samen met de kinderen tekeningen of andere knutselwerkjes, bijvoorbeeld voor de overledene. Tijdens het creatieve proces is er ook tijd en mogelijkheid voor emoties en kunnen er verhalen en vragen loskomen.
  • Als je even het bos in gaat kunnen zowel de kinderen als jijzelf een momentje frisse lucht happen, de gedachten verzetten en energie opdoen.

Met Sweet Goodbyes help ik jou en/of je kind(eren) graag om te gaan met een verliessituatie. Heb je vragen, neemt dan gerust contact met me op.