The balloon girl – 25 april 2020

the balloon girl

Sinds enkele weken hangt er aan onze keukenmuur een eenvoudige maar prachtige schildering. We hebben het gekocht, simpelweg omdat we het mooi vonden. Vandaag heb ik mezelf gedwongen er niet vluchtig een blik op te werpen maar er eens goed naar te kijken, benieuwd naar de gedachten die in me opkwamen.

Wat is de achterliggende gedachte van dit bekende werk? In eerste instantie zie je de charmante schildering van een klein meisje dat rijkt naar haar verloren hartvormige ballon. Vlak naast de schildering staat de tekst: “There is always hope”. Wat zou de boodschap zijn die de maker wil overbrengen? Een hart verwijst veelal naar liefde, hoop, onschuld, jeugdigheid en zelfverzekerdheid. Het is niet duidelijk of het kunstwerk is bedoeld om het verlies van hoop aan te tonen of dat het verlangen ernaar binnen handbereik ligt.

Banksy is de maker van het beroemde kunstwerk: ‘The balloon girl’. Op internet lees ik dat de kunstwerken van Banksy vaak politiek en humoristisch van aard zijn. Over deze kunstenaar is weinig te vinden, omdat hij zijn identiteit verborgen wil houden. De eerste muurschildering van The balloon girl is gemaakt in 2002 op de trap van Waterloo Brug, een van de bruggen over de Theems in Londen.

Een klein meisje, alleen, zwart met wit afgebeeld, rouwend misschien? Het woord liefde komt in me op wanneer ik naar de hartvormige rode ballon kijk. Het dwarrelende touwtje aan de ballon, ze kan er net niet meer bij. Is het een verlies daarboven in de lucht? De uitgestrekte arm en gespreide vingers brengen me inderdaad bij de woorden verdriet en hoop.

Iedereen mag een eigen interpretatie geven aan de schildering, maar voor mij is het nu duidelijk waarom juist dit werk bij ons aan de keukenmuur is terecht gekomen. Het past voor mij perfect bij het thema rouw in al zijn facetten. Als rouwtherapeut bij Sweet Goodbyes, steun en inzicht bij rouw en verlies, deel ik vaak het volgende: “Afscheid nemen is niet loslaten, het is een andere manier van vasthouden.”