Fasen van rouw

De opleiding tot (systemisch en holistisch) rouwtherapeut heb ik gevolgd bij Opleidingscentrum De Roestenburgh (sinds deze zomer gevestigd in Bokhoven). Zij en ook ik) zijn ervan overtuigd dat elk mens bewuster en gelukkiger gaat leven, als er inzicht in het systemisch gedachtegoed ontstaat. Zeker als dat samen gaat met een holistische blik op het leven en het omgaan met verliezen.
In de opleiding zijn onder andere de verschillende fasen van rouw besproken. Fasen die niet alleen voorbijkomen in de vorm van verlies na het overlijden van een dierbare. Nee, iedereen rouwt op verschillende momenten in zijn leven en doorloopt deze fasen.
Aan het eind van de opleiding heb ik een presentatie gegeven over de vier fasen van rouw. Daarin heb ik onderstaande stukken tekst uit Nederlandse liedjes verwerkt die in mijn beleving de verschillende fasen omschrijven. Nogmaals, in mijn beleving, want ieder mens is uniek en (be)leeft zijn leven op zijn eigen manier.

Fase 1: Overweldigend/overrompelend, op het moment dat iemand kennis neemt van een verlies.

Zo stil in mij – Van Dik Hout

En het is zo stil in mij ik heb nergens woorden voor.
Het is zo stil in mij en de wereld draait maar door.
Het is zo stil in mij ik heb nergens woorden voor.
Het is zo stil in mij.

Iedereen kijkt maar niemand zegt wat hij denkt;
iedereen lijkt maar niemand is wie je denkt
En het is zo stil in mij. Zo stil in mij, zo stil in mij.

Fase 2: Strijden/ontkennen, het mag er niet zijn

Zeg me dat het niet zo is – Frank Boeijen

Ga je mee, vanavond naar ons lievelingsrestaurant.
Een tafel voor twee, ik heb gebeld ze weten ervan.
En we drinken totdat de zon opkomt.
En we vergeten de oneerlijkheid van het lot.

Zeg me dat het niet zo is, zeg me dat het niet zo is.
Zeg me dat het niet waar is.
Zeg me dat het niet zo is, zeg me dat het niet zo is,
zeg me dat het niet waar is.

Fase 3: Leven met het verlies

 Laat gaan – Sjors van der Panne

Huil, huil zo hard je kan, tot het niet meer kan; huil op mijn schouder.
En scheld, scheld maar op alles.
Op de tijd en op haar keuzes, op de liefde en ’t verdriet.

Val maar terug, terug op mij.
En hou goed vast, als je ‘t laat gaan.
En vecht, vecht nu het moet, vecht tot je valt. En alleen maar wilt slapen.
En droom, droom van een dag. Van de dag die nog gaat komen, ook al zie je het nu niet.

Dus val maar terug, terug op mij.
En hou goed vast, als je ‘t laat gaan.

Fase 4: Leven voorbij het verlies

 Dat ik je mis – Maayke Ouboter

Laat me los, ik kan het alleen.
Maar houd me vast als het nodig is, in gedachten.
Ik vind je in alles om me heen.
Maar al denk ik dat het zo beter is, kan ik het niet helpen dat ik je soms mis.

Ik kus je, ik sus je, ik doof en ik blus je.
Je blijft heel dicht bij me, maar in mijn hoofd rust je.